请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版
全局通栏广告

爱盲论坛

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
返回列表 发新帖
楼主: elephant

有兴趣打粤字嘅人入嚟玩啦

中级会员

<
21楼 elephant说:20楼随心所欲
多谢你嘅推荐先,等我抽起条跟嘅时候先至搵一个嚟研究下啦,我习惯喺电脑打字,所以对我嚟讲都冇乜大问题,至于讲到听写,或者叫做语音转文字嘅功能未到逼不得已嘅时候我都好少用,讲真啦,喺电脑,可以用键盘打字,全拼、双拼、五笔总有一饭啱你吖,如果饭饭都唔识嘅人就另当别论啦,再讲手机嚹,手机,你用得呢啲功能都发得语音消息啦,讲到尾,听写,或者叫做文字转语音都系靠把口咱嘛,咁既然系靠把口,点解唔直接发语音消息呢?如果佢可以自己添加一啲用户词库都几好,除非系比较出名嘅人啦,如果唔系,你想话通过呢啲功能嚟叫一个人嘅名都几难,譬如你屋企人嘅名,你啲朋友嘅名等……甚至有啲系深笔字嘅人名,更加冇法子叫得出全名,除咗陶喆、杨千嬅呢啲,无他,因为呢两个系公众人物,所以,输入法有收录,不过如果系有词组嘅话可以将啲常用嘅词组叫出嚟,但系如果一啲人名用嘅字冇组词嘅,咁就永远叫唔出嚟价嚹,就好似嗰个鑫字,唔知叫金鑫佢出唔出得嚟,当然,如果系可以组词嘅话,咁就另外一种叫发嚹,譬如歌手迪克牛仔,原名系林进璋,你对住个输入法叫林进璋,未必出得嚟,当然,我唔知道有冇收录林进璋呢个名,或者有啦,我哋就以冇收录嚟讲啦,冇收录呢个名嘅玩法就系,林,我哋可以叫啲比较出名嘅人,譬如林子祥、林志颖等……,到佢出咗嚟之后就静系要个林字,其余嗰啲唔要,进,我哋可以叫进步,个步字唔有,要,璋玉,个玉字唔要,甲埋就系林进璋。
本帖来自微秘

中级会员

<
22楼 elephant说:20楼随心所欲
,吖,系噃,之多云都有呢个功能,句讲就系用讯飞嘅核心,所以喺电脑如果要用呢个功能嘅话可以用之多云或者保益读屏,唔知老保系唔系用讯飞嘅核心,同埋唔知道支唔支持用广东话嚟叫字?
本帖来自微秘

高级会员

23楼 雷电王子说:
我会说粤语啊,但我不知道怎么打粤语。
本帖来自微秘

中级会员

<
24楼 elephant说:23楼雷电王子
,你可以用讯飞输入法。
本帖来自微秘

高级会员

25楼 雷电王子说:
我用的电脑,不知道应该怎么打出粤语
本帖来自微秘

高级会员

<
26楼 银河比邻星说:回复25楼雷电王子
个人方法:知道这个字普通话怎么念的就照打,其他比较难搞的只能添加自定义词库了。
本帖来自微秘

中级会员

<
27楼 elephant说:25楼雷电王子
,打开之多云,alt加s,之多云设置
树视图
基本设置 第0级,下光标,语音助理 第0级,tab,方言选择 组合框,上下光标,广东话,tab,确定,试下啦。
本帖来自微秘

中级会员

28楼 elephant说:
之多云,左ctrl,系语音命令,右ctrl系类似苹果手机嘅听写,凡系编辑框都可以揿住右ctrl讲嘢,讲完放,就出字。
本帖来自微秘